Reference

QA Conference

Q&A Conference je skup održan 22. novembra 2011. godine u Kulturnom centru Grad u Beogradu i predstavlja jedinstvenu formu sličnih događaja jer nudi konkretne odgovore na pitanja koja su postavljali posetioci sajta konferencije tokom tronedeljne internet akcije „Postavi pitanje!“.

Opšti utisak posetilaca konferencije, koju su organizovali Krojač i Green Design, je da su prisustvovali jednom od najkorisnijih skupova koji su se održali u Srbiji, uz izuzetno dobru organizaciju.

Tema konferencije bila je posvećena frilenserima i njihovom statusu, problemima sa kojima se susreću i kako ih prevazilaze i tokom konferencije stručnjaci iz ove oblasti su odgovarali na pristigla pitanja.

Sve one koji rade kao frilenseri, slobodnjaci, honorarci, one koji rade ali nisu zaposleni kod klijenta, zanimalo je da li država planira definisanje njihovog statusa i dobijanja privilegija koje imaju zaposleni ili oni koji imaju firme. „Na koji način da ostvarim pravo na zdravstveno i penziono osiguranje, da li mogu uzeti kredit i pod kojim uslovima, kako da izvršim naplatu iz inostranstva, koji vid ugovora je najisplativiji za mene, a koji za klijenta, koje su moje obaveze kao klijenta koji angažuje frilensera, koliki porez treba da platim i kome?“ – samo su neka od pristiglih pitanja na koja su posetioci konferencije dobili odgovore.

Tokom konferencije napravljeno je poređenje zakonskih regulativa u ovoj oblasti kod nas i u svetu, a takođe je dato i uputstvo na koji način, korak po korak, uplatiti poreze i doprinose onda kada se radi za inostrane klijente, kao i pregled provizija banaka prilikom isplate.

Ko su frilenseri? „To su veoma često dizajneri, programeri, novinari, muzičari, glumci, režiseri, pisci, fotografi, konsultanti, proizvođači proizvoda domaće radinosti… – svi oni koji rade samostalno i nisu zaposleni kod klijenta za kog rade“, kaže Jasmina Kosovac Dragić iz udruženja Pravo da znam, koja je i odgovarala na pitanja, dok je Slobodan Marković iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija prisutne upoznao sa aktuelnom situacijom i planovima.

Svoja iskustva preneli su i uspešni frilenseri Miljana Nešković – modni novinar, Aleksandar Škorić – umetnik i dizajner, Pavel Surovi – dizajner i informatičar, Nevena Čeklić – prevodilac, Janko Jovanović – dizajner digitalnih proizvoda, Relja Ivanić – arhitekta.

Odgovori na pitanja biće objavljeni nakon Q&A Conference kako bi se ispunio osnovni cilj konferencije: „Odgovori na pitanja! Bez prazne priče“.

Organizatori konferencije su Krojač i Green Design, kuće posvećene webu, dizajnu, obrazovanju i otvorenom društvu, a uz podršku Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, udruženja Pravo da znam, projekta Budi Freelancer, Clubbing.rs. Podršku su dali i Interfejs TV, MakeIT, Ex Ecentar, Avira, DCC, SBB Solutions, Snob Effect, Svet kompjutera , Web Arena, Designed.rs, Krojačeva škola web dizajna, Temilov, Halo Torta, Infostud, Red Bull, Jaffa.

Posetite sajt

Studija slučaja

Krojačeve veštine

Web tehnologije su naš zanat i mi ih znamo. Toliko da imamo i najuspešniju domaću školu za web dizajn i programiranje.

Ipak, ono što nas ističe jeste najznačajnija Krojačeva veština: znamo kako da postavimo projekat u okviru budžeta, rokova, zahteva i kako da dostignete željeni cilj.

Vođenje projekata i postavka

Grafički dizajn

HTML5/CSS3/SASS/Responsive - Bootstrap framework/JavaScript/JQuery

WordPress izrada tema i plugIn-ova

SEO